GIOVANNIVONS.COM

Giovanni

Giovanni

EEN DOELGROEP SPECIFICEREN

Hoe specificeer je een doelgroep?

Allereerst moet je te weten zien te komen wie jouw potentiële klant kan zijn. Waarom zij producten kopen, waar ze dit doen en hoe jij vertrouwen kunt opwekken bij deze klant.

Zonder deze basis weet je niet welke content je moet maken, en kun je geen specifieke doelgroep aanspreken om vervolgens hun vertrouwen te winnen.

In deze blog gebruik ik het voorbeeld van een webshop, specifiek ontworpen om kleding te verkopen aan vrouwen. Een bedrijf net nieuw in de markt, op zoek naar de consument.

Het product dat je gaat verkopen is duidelijk, kleding. De volgende vraag is: hoe ga jij jouw product op de markt zetten en voor welke doelgroep.

In het begin van een kleding webshop heb je te maken met vele factors. Je bent nog niet bekend, je weet nog niet wie jouw potentiële klant is, er is veel competitie en niemand heeft jouw product in handen kunnen hebben. Dit betekent dat er nog geen vertrouwelijke relatie opgebouwd is tussen jouw klant en jouw merk.

Hoe zorg je dan dat jouw merk de consument bereikt?

Je moet jezelf eerst zien te onderscheiden van alle andere kledingmerken. Dit is vooral van belang in de opzet van jouw webshop, want je kunt niet aan ieders wens voldoen.

Laten we in het voorbeeld een specifiek product gebruiken : een dames rok, niet zomaar een dames rok.. een voor zwangere vrouwen. Dit klinkt als een lastige doelgroep, maar met het goed marketen van jouw product is dit een potentiële eerste doelgroep die uit kan groeien tot een grote kring van vaste klanten.

Het eerste wat we willen doen is een probleem oplossen. Hoe doen we dat? Vrouwen die zwanger zijn hebben een moeilijke tijd om leuke kleding te vinden tijdens hun zwangerschap. Nou is mijn kennis hiervan niet groots, meer ik weet genoeg om een aanname te hebben dat vrouwen zich fijn willen voelen, goed willen kleden en zeker willen voelen. Waarom zullen we hun daar niet mee helpen ?

Enkel een foto van de dames rok, met tekst erbij “rok voor zwangere vrouwen” zal niet veel interesse krijgen. Dit om de reden dat de consument sowieso al niet weet wie of wat deze webshop nou is en waarom ze bij jou überhaupt zouden willen kopen.

Tijd om echte marketing toe te passen. Vergeet niet, het doel van dit voorbeeld is om op langere termijn vaste klanten te genereren voor jouw webshop!

De content

Nu is het tijd om de content te bedenken waarmee we gaan werken, en uiteindelijk gaan toespreken tot onze doelgroep: zwangere vrouwen. Eerst stellen we vast welk bedrag we willen/of kunnen spenderen aan de advertentie. Na de vaststelling gaan we bepalen of we willen werken met foto, video, animatie etc. In dit voorbeeld gaat de voorkeur naar video, omdat je vertrouwen wilt creëren vanaf de consument tot jouw merk.

Nu gaan we op zoek naar een model, een influencer. Die natuurlijk zwanger is. De keuze die je hier maakt is weer afhankelijk van jouw marketingsbudget. Een bekende (zwangere) influencer wilt natuurlijk veel meer betaald krijgen als jouw zwangere buurvrouw. Ook kun je een shoutout doen op social media, dat je op zoek bent naar zwangere modellen. Zo heb je meer opties en kun je kijken wie er geschikt is om de advertentie te doen.

Je wilt natuurlijk wel dat deze vrouw een gelukkige, trotse uitstraling heeft… want hiermee ga je het bericht uitzenden “van dit product wordt je gelukkig”

Als je de perfecte match hebt gevonden, is het tijd om de advertentie voor te bereiden.

Wat heb je hiervoor nodig?

Afhankelijk van je eigen skillset en nogmaals, budget. Ga je kijken naar de opties, wil je zelf filmen? Zet je zelf het script op ? Of huur je iemand in om dit te doen? Als je hier geen verstand van hebt is het aangeraden om dit uit te besteden. Dit is namelijk het belangrijkste, mensen moeten zich betrokken voelen en het product WILLEN kopen. Als de potentiële klant jouw advertentie ziet en denkt “meh” dan ben je deze gegarandeerd kwijt.

Dit proces lijkt lang in beslag te nemen, en kan veel geld kosten. Maar op het lange termijn ga je hier veel gelukkige “vaste” klanten mee winnen. Denk een jaar verder, de persoon die een vrouwenrok heeft aangekocht in hun zwangere dagen… daar super gelukkig mee was en dat te danken heeft aan jouw merk. Gaat ook in de periode na hun zwangerschap kleding bij jouw webshop kopen, omdat er een band is ontstaan tussen jouw merk en de klant.

Het punt van deze blog is om duidelijk te maken hoe belangrijk het is om in het begin een specifieke doelgroep te vinden voor jouw onderneming. Het maakt niet uit hoe je begint, het is van belang om verder te kijken en te zien waar jouw bedrijf moet zijn over een aantal jaren. NU verkoop je kleding aan zwangere vrouwen. Maar over twee jaar is je doelgroep veel breder geworden en komen klanten naar jou toe om producten te kopen die in verbinding staan met jouw merk.

Bouw NU je brand op, de consument komt vanzelf. Vind de aangewezen doelgroep, en geef wat ze willen hebben. Niet wat jij WILT aanbieden, dit komt wanneer je jouw brand hebt opgebouwd.

Ik hoop dit duidelijk genoeg geformuleerd te hebben, heb je nog vragen over het voorbeeld? Stel deze gerust !

Lets Grow Business

-Gio

DEEL DEZE POST

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email